Szanowni Pacjenci,
Szanowni Rodzice, Opiekunowie prawni,

Uprzejmie informujemy, że w dniu 09.10.2023 r. Oddział Terenowy Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Rabce-Zdroju zawarł z Małopolskim Oddziałem Wojewódzkim Narodowego Funduszu Zdrowia umowę na realizację pilotażowego programu w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia pn. „Dobry posiłek w szpitalu”.

Celem programu pilotażowego, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach – „Dobry posiłek w szpitalu”, jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach, ponieważ odpowiednia dieta powinna być integralną częścią całego procesu leczenia.

Na niniejszej stronie, będą publikowane jadłospisy oraz codziennie w dni robocze, zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

 

Jadłospis 21-31.03.2025
Jadłospis 21-31.03.2025 r.
Wartość energetyczna i odżywcza jadłospisu oraz użyte techniki kulinarne
Posiłki 21.03.2025 r.
Śniadanie - dieta podstawowa, owoc do II kolacji 21/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa,
owoc do II kolacji
Obiad - dieta wysokokaloryczna 21/03/2025
Obiad - dieta wysokokaloryczna
Posiłki 24.03.2025 r.
Śniadanie - dieta podstawowa 24/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa
Obiad - dieta podstawowa 24/03/2025
Obiad - dieta podstawowa
Posiłki 25.03.2025 r.
Śniadanie dieta wysokokaloryczna, owoc do podwieczorku 25/03/2025
Śniadanie - dieta wysokokaloryczna,
owoc do podwieczorku
Obiad - dieta podstawowa 25/03/2025
Obiad - dieta podstawowa
Posiłki 26.03.2025 r.
Śniadanie dieta podstawowa, owoc do podwieczorku 26/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa,
owoc do podwieczorku
Obiad - dieta podstawowa 26/03/2025
Obiad - dieta podstawowa
Posiłki 27.03.2025 r.
Śniadanie dieta podstawowa 27/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa
Obiad dieta podstawowa, owoc do II kolacji 27/03/2025
Obiad - dieta podstawowa,
owoc do II kolacji
Posiłki 28.03.2025 r.
Śniadanie dieta podstawowa, owoc do podwieczorku 28/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa,
owoc do podwieczorku
Obiad dieta wysokokaloryczna 28/03/2025
Obiad - dieta wysokokaloryczna
Posiłki 31.03.2025 r.
Jadłospis 11-20.03.2025
Jadłospis 11-20.03.2025 r.
Wartość energetyczna i odżywcza jadłospisu oraz użyte techniki kulinarne
Posiłki 11.03.2025 r.
Śniadanie - dieta podstawowa 11/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa,
owoc do podwieczorku
Obiad dieta wysokokaloryczna 11/03/2025
Obiad - dieta wysokokaloryczna
Posiłki 12.03.2025 r.
Śniadanie dieta podstawowa, owoc do II kolacji 12/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa,
owoc do II kolacji
Obiad dieta wysokokaloryczna 12/03/2025
Obiad - dieta wysokokaloryczna
Posiłki 13.03.2025 r.
Śniadanie dieta podstawowa, owoc do podwieczorku 13/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa,
owoc do podwieczorku
Obiad dieta wysokokaloryczna 13/03/2025
Obiad - dieta wysokokaloryczna
Posiłki 14.03.2025 r.
Śniadanie - dieta podstawowa, jogurt do II kolacji 14/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa,
jogurt do II kolacji
Obiad - dieta wysokokaloryczna, kisiel do podwieczorku 14/03/2025
Obiad - dieta wysokokaloryczna,
kisiel do podwieczorku
Posiłki 17.03.2025 r.
Śniadanie - dieta podstawowa 15/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa
Obiad dieta podstawowa, owoc do II kolacji 14/03/2025
Obiad - dieta podstawowa,
owoc do II kolacji
Posiłki 18.03.2025 r.
Śniadanie - dieta podstawowa, owoc do podwieczorku 15/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa,
owoc do podwieczorku
Obiad dieta wysokokaloryczna 18/03/2025
Obiad - dieta wysokokaloryczna
Posiłki 19.03.2025 r.
Śniadanie - dieta wysokokaloryczna 19/03/2025
Śniadanie - dieta wysokokaloryczna
Obiad dieta podstawowa, owoc do II kolacji 19/03/2025
Obiad - dieta podstawowa,
owoc do II kolacji
Posiłki 20.03.2025 r.
Śniadanie - dieta podstawowa 20/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa
Obiad - dieta wysokokaloryczna 20/03/2025
Obiad dieta wysokokaloryczna
Jadłospis 1-10.03.2025
Jadłospis 1-10.03.2025 r.
Wartość energetyczna i odżywcza jadłospisu oraz użyte techniki kulinarne
Posiłki 3.03.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa,
owoc do II kolacji
Obiad dieta wysokokaloryczna
Obiad - dieta wysokokaloryczna
Posiłki 4.03.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa,
owoc do II kolacji
Obiad dieta wysokokaloryczna
Obiad - dieta wysokokaloryczna
Posiłki 5.03.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa,
owoc do podwieczorku
Obiad dieta wysokokaloryczna
Obiad - dieta wysokokaloryczna
Posiłki 6.03.2025 r.
Śniadanie - dieta podstawowa 06.03.2023
Śniadanie - dieta podstawowa
Obiad - dieta podstawowa 06.03.2023
Obiad - dieta podstawowa
Posiłki 7.03.2025 r.
Śniadanie - dieta podstawowa 07/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa
Obiad - dieta podstawowa, drożdżówka na podwieczorek 07/03/2025
Obiad - dieta podstawowa,
drożdżówka na podwieczorek
Posiłki 10.03.2025 r.
Śniadanie - dieta podstawowa 10/03/2025
Śniadanie - dieta podstawowa,
owoc do II kolacji
Obiad - dieta wysokokaloryczna 10/03/2025
Obiad - dieta wysokokaloryczna

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

Załącznik nr 1. do jadłospisu

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, pod każdym daniem w jadłospisie podane są numery występujących alergenów, które można odczytać z legendy poniżej.

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki